Hírek

Yorgos Lanthimos rövidfilmjét is láthatjuk a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztiválon

Negyedik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált, ami a világ legfrissebb rövidfilmes termésének legjavát mutatja be. 

A két Duna menti fővárosban, Bécsben és Budapesten megrendezett Blue Danube Filmfesztivál minden évben több száz rövidfilm közül választja ki a legérdemesebbeket. Idén 77 alkotás, köztük számos díjazott került be a hivatalos szelekcióba, amik között rekordmennyiségű, azaz 9 magyar versenyző található.

A normál esetben a bécsi Collegium Hungaricumban és a budapesti Art+Cinema moziban élőben rendezett eseménysorozat idén a járvány miatt az online térben fog zajlani.

A fesztivál szervezői a technológiában rejlő lehetőségeket kihasználva egy izgalmas adalékkal egészítik ki a fesztivált.

Az AR Go nevezetű kiterjesztett valóságot használó alkalmazást letöltők ingyen megtekinthetik a nevezett egyperces rövidfilmeket. Annyi csak a teendő, hogy a telefon kameráját egy bankjegyre (1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós) irányítjuk, és a kijelzőn máris nézhetők a filmek. Többek közt a Soha című mobiltelefonnal felvett alkotásával elhíresült Százados Ábel legújabb kisfilmje is elérhető lesz a nagyérdemű számára.

A Blue Danube egyik leginkább várt vetítése Yorgos Lanthimos tavaly megjelent rövidfilmje, a Nimic lesz.

A kedvenc és A homár filmjeivel ismertté vált görög rendező ismét a tőle megszokott furcsa és nyugtalanító történetmesélési stílusát veszi elő. A Nimic egy csellista (Matt Dillon) bizarr találkozását meséli el egy idegennel, aki elkezdi utánozni a zenész összes mozdulatát. Az események gyorsan eszkalálódnak és az eset gyökeresen megváltoztatja a csellista életét.

A Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál november 20. és 29. között kerül megrendezésre. A teljes versenyprogram megtekinthető a fesztivál holnapján, ahol jegyek is hamarosan elérhetők lesznek.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com