Hírek

Wim Wenders az Európai Filmakadémia életműdíjasa

A-999-es-szoba-Wim-Wenders

Wim Wenders az Európai Filmdíj díjátadó gáláján kapja meg az életműdíjat „a filmvilághoz való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként”.

A düsseldorfi születésű Wim Wenders a müncheni Film- és Televízióakadémián tanult, filmkritikusként dolgozott különböző német kiadványoknál, és alapító tagja volt a Filmverlag der Autoren filmforgalmazó cégnek – írja az Európai Filmakadémia sajtóközleménye. 1975-ben Berlinben Road Movies néven saját produkciós céget alapított. Wim Wenders, akit gyakran az egyik legfontosabb német rendezőként tartanak számon nemzetközileg, rengeteg díjat kapott pályája során, többek között Német Filmdíjat (Téves mozdulat, 1975, Az amerikai barát, 1978, Az erőszak vége, 1998), Arany Oroszlánt (A dolgok állása, 1982), Arany Pálmát, David di Donatello-díjat és BAFTA-t (Párizs, Texas, 1984). Kétszer elnyerte az Európai Filmdíjat (Berlin felett az ég, 1988 / Pina, 2011), és egy Ezüst Medvét is kiérdemelt (A millió dolláros hotel, 2000).

Wim Wenders pályafutása során több rendhagyó dokumentumfilmet készített, köztük a Villanás a víz felett (1980), a Tokyo-Ga (1985) és a Jegyzetek a városokról és a ruhákról (1989) című filmeket. Leghíresebb dokumentumfilmje, a Buena Vista Social Club (1999), amely legendás kubai zenészek egy csoportjáról szól, elnyerte az Európai Filmdíjat és Oscar-díjra jelölték. Ugyanígy a Pina (2011) című 3D-s táncos dokumentumfilmjét is, amelyben a wuppertali Pina Bausch táncegyüttes szerepel. Újabb Oscar-jelölést gyűjtött be 2015-ben a Sebastião Salgado brazil fotósról szóló A föld sója című filmjéért.

Wim Wenders számos esszé- és fotókönyvet is kiadott. 2012-ben feleségével, Donata Wendersszel közösen létrehozták a Wim Wenders Alapítványt, hogy összegyűjtsék és tartósan hozzáférhetővé tegyék valamennyi munkáját. Az alapítvánnyal együttműködve a Film- und Medienstiftung NRW évente kiosztja a Wim Wenders-ösztöndíjat fiatal filmeseknek, az innovatív történetmesélést támogatva.

Wim Wenders alapító tagja és 1996 és 2020 között elnöke volt az Európai Filmakadémiának.

Megkapta a Becsület Leopárdját Locarnóban (2005), a tiszteletbeli Arany Medvét 2015-ben, és a Prix Lumiere-t Lyonban 2023-ban. A „Pour le Mérite” rend tagja.

Wim Wenders 2023-ban két filmmel tért vissza Cannes-ba: az Anselm Kiefer német festőről és szobrászról szóló Anselm című 3D-s dokumentumfilmmel és a Tökéletes napok című játékfilmmel, amelyben Kōji Yakusho egy tokiói WC-tisztítót alakít. A japán színész Cannes-ban elnyerte a legjobb színészi alakítás díját, a filmet Oscar-díjra is jelölték.

„Ezzel a díjjal Wim Wenders kiemelkedő munkásságát ünnepeljük, aki kíváncsi szemmel és nyitott elmével folyton kutat és kísérletezik” – mondta Matthijs Wouter Knol, az Európai Filmakadémia igazgatója. „Wim Wenders az Európai Filmakadémia egyik alapító tagjaként, 1990 és 1995 között elnökségi tagként, 2020-ig pedig elnökeként szoros kapcsolatot ápol az Európai Filmakadémiával, és mi nagy örömmel ünnepeljük kiemelkedő elkötelezettségét és mondunk neki köszönetet” – tette hozzá.

Wim Wenders díszvendégként vesz részt a 37. Európai Filmdíjak ünnepélyes átadásán december 7-én Luzernben.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com