Hírek

Újabb klasszikus a Netflix kínálatában

Szentjánosbogarak sírja

Szeptember 16-tól elérhető a Netflixen Takahata Iszao szívbemarkoló filmje, az 1988-as Szentjánosbogarak sírja.

A japán anime neves rendezőjének filmje mai napig olyan értékeket hordoz magában, melyek megkérdőjelezhetetlenné teszik a helyét a legnagyobbak között. A minden idők legszomorúbb filmjének is nevezhető alkotás egy testvérpár történetét meséli el a második világháború után, amikor is magukra maradva igyekeznek megtalálni útjukat az egyre nehezebb körülmények között. A tizennégy éves báty, Seita megfogadja, hogy bármi is következzék, négy éves testvérének nem csak a testét, de lelkét is életben fogja tartani, melyhez a megzavarhatatlan vidámságot választotta eszközéül.

A két testvér sorsának megrendítő ábrázolása, és a háború fájdalmának ilyen érzékletes megjelenítése az élőszereplős filmek között is ritka, az anime formája pedig különleges atmoszférát teremt mindehhez.

Takahata 2009-ben életműdíjat kapott a Locarnói Filmfesztiválon, e filmje az IMDB 250-es toplistáján 43. helyen szerepel. A rendező 2018-ban, 82 éves korában hunyt el, varázslatos örökséget hátrahagyva.

Érdemes tehát szeptemberben megnézni ezt a különleges alkotást.

Kéri-Keller Szilvia

Kéri-Keller Szilvia magyar-angol szakos bölcsészként végzett az SZTE-n, később pedig vizuális kultúratudományból szerzett diplomát. Cikkei korábban az Apertúrában és Apertúra Magazinban jelentek meg, filmek terén mindenevő, 2023-tól a Filmtekercs tagja.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com