Hírek

Sztálin fiatalkoráról rendez drámát Mundruczó Kornél

Mundruczó Kornél a Jupiter holdja forgatásán

A The Revolution According to Kamo forgatókönyvét részben az Oscar-díjas Paweł Pawlikowski írta, Sztálin és fiatalkori barátja kapcsolatáról szól.

Mundruczó Kornél lesz a rendezője a The Revolution According to Kamo című, Joszif Sztálin korai éveiről szóló epikus drámának – értesült a Variety. A magyar rendező 2020-as filmje, a Pieces of a Woman Oscar-jelölést hozott Vanessa Kirby számára.

Az Oscar-díjas Paweł Pawlikowski, a Hidegháború és az Ida rendezője, valamint Ben Hopkins (a Cannes-ban idén bemutatott Limonov: The Ballad of Eddie forgatókönyvírója) írta az eredeti forgatókönyvet, amelyet Wéber Kata, Mundruczó állandó munkatársa és felesége adaptált.

A The Revolution According to Kamo a későbbi bolsevik forradalmár Simon Arshaki Ter-Petrosyan, más néven Kamo és gyermekkori barátja, Szoszo, a későbbi diktátor, Sztálin barátsága körül forog.

A filmet 2025-ben forgatják Grúziában.

Producere Mike Goodridge a Good Chaos-tól, akinek legutóbbi filmje, a Santosh az idei cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard programban szerepelt, valamint Ilya Stewart a Hype Studios-tól, akinek legutóbbi filmje, a Limonov: The Ballad of Eddie (Kirill Szerebrennyikov rendezésében) az Arany Pálmáért versenyzett.

A társproducerek között szerepel még az MK Productions (Franciaország), a Komplizen Film (Németország), a Madants (Lengyelország), a Proton Cinema (Magyarország) és a Takes Film (Grúzia). A helyszíni munkálatokat Ketie Daniela, a tbiliszi székhelyű Takes Film grúz producere vezeti Stewarttal és Goodridge-dzsel. Balthazar de Ganay (Santosh) lesz a supervising line producer.

Pawlikowski és Tanya Seghatchian szintén producerként működik közre az Apocalypso Pictures neve alatt. A forgatókönyvet eredetileg a Film4-ral közösen dolgozták ki.

Mundruczó jelenleg az Egyesült Államokban forgatja az At the Sea című drámát Amy Adams főszereplésével, amely Wéber forgatókönyve alapján készült. Korábban ő rendezte az Apple TV+ sorozatának, a Tom Holland főszereplésével készült A zsúfolt szobának az első négy epizódját. Legutóbbi játékfilmje, a 2021-es Evolúció Cannes-ban mutatkozott be. Előtte a Pieces of a Woman a 2020-as velencei filmfesztiválon versenyzett az Arany Oroszlánért. Az előző hat filmje mindegyike különböző szekciókban szerepelt Cannes-ban, köztük a Fehér isten 2014-ben elnyerte az Un Certain Regard díjat, a Jupiter holdja pedig az Arany Pálmáért versenyzett.

Az 1891 és Kamo 1922-es halála közötti 30 évet felölelő, grúz nyelvű film a világ leggyilkosabb diktátorának születését mutatja be legjobb barátja, szövetségese, odaadó tanítványa és csatlósa szemszögéből. A film két férfi történetét követi nyomon, akik együtt nőttek fel Gori kisvárosában:

Sztálin, vagy ahogy akkoriban hívták, Szoszo, aki mélyszegénységben született, és Kamo, aki gazdag kereskedőcsaládban nevelkedett.

Miután Szoszo elhagyja Gorit, hogy papneveldébe járjon, tinédzserkoruk végén újra találkoznak Tifliszben (a mai Tbilisziben), ahol a karizmatikus Szoszo a monarchia megdöntésére irányuló új forradalmi mozgalom agitátorává és vezetőjévé vált. Ahogy a vörös politikai agitátorok egyre nagyobb hatalomra tesznek szert Grúziában, Szoszo mellett Kamót is belerángatják egy erőszakos bandák uralta, gyilkosságoktól és társadalmi felfordulástól szenvedő világba.

„A The Revolution According to Kamo egy epikus film a történelemről, de egyben a gengszterfilm műfajában is megállja a helyét” – mondta Mundruczó. „Kevésbé arról szól, hogy egy ember gonosznak születik, inkább a hatalom mechanizmusáról, és arról, hogyan emelkedik valaki a csúcsra. De szól egy szenvedélyes barátságról is e két férfi között, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást.”  „Nemcsak azért vonzott a forgatókönyv, mert még soha nem dolgoztam ilyen léptékű epikus történeten, hanem azért is, mert a történelem egyik legbrutálisabb időszakát egy igaz barát és bajtárs szemszögéből látjuk” – tette hozzá Wéber. „Életrajzi film helyett a történet egy egyedülálló perspektívát mutat be, amelyben láthatjuk, hogy a hatalmi struktúrák hogyan képesek megrontani még a legtisztább érzelmeket is. Kamo története a barátság, az áldozatvállalás és az árulás története egy forradalmi mozgalom bűnügyi története mellett, amely sokak számára ismeretlen lehet.”

Stewart és Goodridge szerint „Mundruczó Kornél a világ egyik legjobb rendezője, és nem is lehetnénk boldogabbak, hogy vele és Katával dolgozhatunk együtt ezen az ambiciózus és hátborzongató történeten. A szovjet időkben Magyarországon nevelkedett Kornél túlságosan jól ismeri Sztálin örökségét, és mindannyian hiszünk abban, hogy ez az önimádó zsarnok születéséről szóló történet egyértelmű párhuzamokat mutat a 100 évvel későbbi világgal.”

Frissítés: a cikk előző változatából kimaradt az Evolúció című film

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com