Hírek

Riga lesz a 2014-es Európai Filmdíjak házigazdája

rigaRiga, Európa Kulturális Fővárosa rendezheti meg 2014-ben a 27. Európai Filmdíjak átadási ünnepségét – jelentették be a szervezők.

Az Európai Filmakadémia (EFA) honlapjára csütörtökön felkerült közlemény felidézi, hogy Berlin, az Európai Filmakadémia (EFA) székhelye az Európai Filmdíjak rendszeres házigazdája, de minden második évben egy másik város adhat otthont a rendezvénynek. Riga olyan városok után rendezheti meg az ünnepséget, mint Párizs, Glasgow, London, Róma, Barcelona, Varsó, Koppenhága, Bochum, Tallinn és Valletta.

A díjátadót az 1863-ben épült Lett Nemzeti Operaházban tartják majd 2014. december 13-án.

„Egy ilyen rendkívüli európai esemény megrendezése jelentős hatással lesz a városra, amely 2014-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. Az Európai Filmdíjak által meghívott európai filmesek megtapasztalhatják Riga kulturális sokszínűségét és egyedi vonzerejét” – nyilatkozta Diana Civle, a Riga 2014 Alapítvány igazgatója, aki kitért arra is, hogy Lettország lesz 2015 januárjától az Európai Unió soros elnöke.

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tavaly novemberben jelentette be, hogy Magyarország is jó eséllyel pályázik a ceremóniára. Mivel a rendezvényt 2015-ben ismét Berlinben tartják, leghamarabb 2016-ban tarthatják Budapesten a díjátadót.

A kormánybiztos akkor arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap – magyar filmes szervezetként először – támogatta a díjkiosztót. A filmalap 10 ezer euróval járul hozzá a ceremóniához.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com