Hírek

Minden idők legszebb észt szerelmes filmje is jön – Észt hét 2014

Észt hét 2014

Észt hét 2014Számos film, koncert, kiállítás, gasztronómiai és egyéb program várja a 7. Észt hét közönségét Budapesten március 17. és 26., Szegeden március 18. és 26., Debrecenben pedig április 1. és 4. között.

A budapesti Észt Intézet és a Szimplafilm által szervezett észt összművészeti fesztivál középpontjában hagyományosan a filmvetítések állnak: a háborús drámától kezdve a szerelmesfilmen és anti-westernen át egészen a rövidfilm-musicalig sokféle műfajjal lehet találkozni a tavalyi év filmtermésének legjavát felvonultató válogatásban – közölte kedden az Észt Intézet.

Budapesten észt-grúz koprodukcióval nyit az Észt hét mozgóképes programja március 21-én: a grúz-abház háború idején játszódó Mandarinok című film Észtországban minden lehetséges díjat begyűjtött, és külföldi fesztiválokon is sikert aratott. A vetítésen jelen lesz az észt filmtörténet egyik legfoglalkoztatottabb operatőre, Rein Kotov, akinek a tavalyi Észt hét kedvence, a Gombászók című film képi világa is köszönhető.

A fesztivál másik filmes vendége a Virágok az Olajfák hegyén című dokumentumfilm rendezője, Heilika Pikkov. A lírai képekben kibontakozó portréfilmben egy jeruzsálemi ortodox apácarend észt származású lakója meséli el hosszú életének fordulatait, mielőtt hallgatási fogadalmat tenne.

A Kertu számos kritikus szerint minden idők legszebb észt szerelmes filmje, mely mindvégig megőrzi sajátos hangulatát, és mentes marad a műfajra jellemző kliséktől. Az idei rövidfilmes blokk is a szerelem jegyében pereg: a Művész mozi közönsége keserédes film-novellákat láthat ébredező érzelmekről, vágyódásról és társas magányról. Az észt film fenegyerekének számító Veiko Ounpuu az Észt hét programjában Free range című filmjével szerepel, amely a Berlinale Fórum szekciójába is meghívást kapott.

A dokumentumfilmek kedvelői is megtalálják a számításukat: szemtanúi lehetnek minden idők egyik legnagyobb szabású színházi-társadalmi kísérletének a Miből lesz a por és hová tűnik a pénz? című filmben, illetve elmélázhatnak a szovjet múlt színén és visszáján a Nem az én földem és a Kozmosz képsorai közben.

A vetítések helyszíne Budapesten a Művész mozi, Szegeden a Grand Café, Debrecenben pedig az Apolló mozi.

A filmeken kívül számos egyéb rendezvény várható az Észt héten. A FUGA-ban Szegfűk és tulipánok címmel március 17-én válogatás nyílik a 2013-as LadyFest Tallinn feminista képzőművészeti kiállítás anyagából. Berecz András és Piret Päär rendhagyó észt-magyar meseesten lép a közönség elé a Hagyományok Házában, majd a szegedi Grand Caféban, és idén a komolyzene is helyet kap a kínálatban: a Szirtes Edina Mókussal kiegészülő By Heart Quartet az észt kortárs zene legnagyobb neveinek – Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Veljo Tormis, Lepo Sumera – műveit dolgozza fel a budapesti Nyitott Műhelyben.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban nagy sikerrel bemutatkozott Mese itt, mese ott című magyar-észt meseillusztrációs kiállítás a fesztivál alkalmából Szegeden nyílik újra. Kisiskolásoknak szól a Kompánia Színházi Társulat interaktív zenés előadása a Mesemúzeumban, melyet Andrus Kivirähk kortárs észt író A rettenthetetlen kefir című színdarabja inspirált.

A Kazinczy utcai Kazimír bisztróban idén is bele lehet kóstolni a hagyományos észt gasztronómiába, vállalkozó kedvűek pedig észt nyelvi gyorstalpalón vehetnek részt. A legelszántabb esztofileket Budapesten a Művész moziban és Szegeden a Grand Caféban feladatlap várja, melynek kitöltésével esélyessé válnak az Igazi Észt Ajándékcsomag megnyerésére.

A fesztivál részletes programja itt.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com