Hírek

Meghalt Alain Delon

A legendás francia színész 88 évet élt.

Alain Delon halálhírét három gyermeke, Alain Fabien, Anouchka és Anthony jelentette be. A színész békésen, családja körében hunyt el douchy-i otthonában – írják.

Alain Delon 1935-ben született Scaeaux-ban. Az 50-es évek végén debütált a filmvásznon, majd a 60-as évek egyik legfontosabb színésze lett, aki a korszak sztárszerzőivel (Luchino Visconti – Rocco és fivérei, A párduc, Michelangelo Antonioni – Napfogyatkozás) és műfaji rendezőivel (Jean-Pierre Melville – A szamuráj, A vörös kör, Zsaru) is megtalálta a hangot. Egyik első sikere a Ragyogó napfény volt, amely Patricia Highsmith Ripley-történetének feldolgozása – az évtizedet egy hasonló pszichológiai thrillerrel, A medencével zárta.

A karizmatikus, hűvösen jóképű Delon hamar felhívta magára külföldi alkotók figyelmét is, így játszott például a Vörös nap című különös westernben. Később sok rendőrfilmes, bűnügyi és akciószerepe (A szicíliaiak klánja, Borsalino, Zsarutörténet) mellett vígjátékokban, de a kései Godard keze alatt (Új hullám) is játszott. Többször rendezett is, miközben magánélete is folyamatosan témát adott a sajtónak, nevét gyilkossági ügyekkel is összefüggésbe hozták. Utoljára 2011-ben játszott nagyobb szerepet egy francia filmben, előtte a 2008-as Asterix az Olimpián-ban Julius Caesart alakította.

A nagyobb filmes díjak elkerülték, de 2019-ben a Cannes-i Filmfesztiválon Tiszteletbeli Arany Pálmát kapott, pódiumbeszélgetésén mi is ott voltunk. Még abban az évben agyvérzést kapott, azóta kerülte a nyilvánosságot, egészségi állapota romlott.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com