Hírek

Magyar doku a világ legjobbjai között

Jelenet Sós Ágnes Szerelempatak című filmjéből

szerelempatak_foto_zoltan_lovasiBekerült a legjobbak közé az HBO legújabb dokumentumfilmje, a Sós Ágnes rendezésében készült Szerelempatak az amszterdami IDFA-n, a dokumentumfilmek világelső nemzetközi seregszemléjén. Az HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült film a november 20-án induló fesztiválon debütál a nemzetközi közönség előtt.

Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése, egy sajátos hangvételű dokumentumtanulmány a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi és szexuális kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban.

A Szerelempatak-ot első ízben nem akárhol, hanem a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatják be, ugyanis a rendhagyó alkotást az egészestés dokumentumfilmek kategória legjobb 16 alkotása közé választotta a zsűri, így esélyes a legjobb egészestés dokumentumfilm díjára és az IDFA közönségdíjára is.

„Húsz éve készítek dokumentumfilmeket. Tudom, hogy a legnehezebb feladat pozitív, szellemes, bájos dolgokról filmet készíteni. Sokszor ezért is ér vád minket, dokumentumfilmeseket, mert csak az élet árnyoldalát mutatjuk. A politikai, aktuális, nyomorúságról és szenvedésről szóló filmek iránti igény a művészetet is elérte. Úgy döntöttem, hogy én megpróbálom. Igenis létezik életöröm és életigenlés. A három év munkája meghálálta magát. A világ egyik legkomolyabb dokumentumfilmes fesztiváljának, az IDFA-nak a zsűrije is vágyott arra, amire én. Hatalmas dolog azt érezni, hogy nem elérhetetlen a legjobbak között ott lenni…” – mondta Sós Ágnes, a Szerelempatak rendezője.

„Ez Sós Ágnes második filmje, melyet az HBO-val közösen készített. A végeredménnyel mind meg vagyunk elégedve. Egy kitűnő történetmondóról van szó, akinek kiemelkedő szépérzéke és melegsége meglátszik a mozivásznon. A film elbűvölő, tele emberséggel, szeretettel, tisztelettel és meglepő vallomásokkal” – mondta Hanka Kastelicova, az HBO dokumentumfilmekért felelős executive producere.

A film az HBO Magyarország és a Magyar Nemzeti Filmalap tavaly októberben kezdődött hosszútávú együttműködése keretében jött létre, melynek célja egészestés kreatív dokumentumfilmek közös létrehozása.

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója fontos alkotásnak tartja Sós Ágnes dokumentumfilmjét, mert „a Szerelempatak kedves humorral, szépen és egyszerűen mutatja meg, hogy az évek múltával is csak a derű, a szeretet és a szerelem órái számítanak.”

A Szerelempatak című film az HBO-n 2014 februárjában lesz látható.

 

HBO Pressroom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com