Hírek

Lenyűgöző sci-fik, animációk és Wim Wenders Budapesten – Ez lesz az idei Film Maraton

Andie MacDowell Wim Wenders Az erőszak vége című filmjében.
Az erőszak vége

Elindult a jegyelővétel a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonra, amely már hetedik alkalommal várja a filmrajongókat egyedülálló programjával. A fesztivál olyan ikonikus alkotások mellett, mint a Terminator 2. – Az ítélet napja vagy a Vissza a jövőbe II., több mint 100 filmklasszikust és ritkán látható filmet kínál, 500 Ft-os mozijegyekkel és ingyenes vetítésekkel.

Az idei program fókuszában a 110 éves magyar animáció áll. A közönség hosszú idő után először láthatja ismét az 1975-ös Hugó, a víziló című magyar-amerikai animációs musicalt, valamint az 1982-es francia kultfilmet, Az idő urait. A fesztivál az animációs rövidfilmek eredeti szerepének megfelelően, kísérőfilmekként is szerepelteti ezeket, felelevenítve egy régi mozis hagyományt. Emellett külön válogatás tiszteleg a ceglédi születésű, Oscar-díjas animátor, George Pal előtt.

A fesztivál díszvendége Wim Wenders, a kortárs filmművészet meghatározó alakja lesz, aki Budapesten veszi át a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) díját, amelyet a filmörökség megmentése iránt elkötelezett alkotóknak ítélnek oda. Wim Wenders 12 felújított alkotása lesz látható nagyvásznon, köztük az 1997-es Az erőszak vége című film, amelynek teljeskörűen restaurált változata Budapesten lesz először látható. A thriller, amely a technológia, a kommunikáció és a tömegmédia hatásait vizsgálja, a New York Times szerint „mesteri módon fűzi össze a spekulációkat.”

Terminátor 2. – Az ítélet napja

A fesztivál külön szekciót szentel a tudományos-fantasztikus műfajnak is. A Múlt jövője című összeállítás futurisztikus némafilmekkel, látványos és rekordokat döntő kasszasikerekkel, valamint kultfilmekkel mutatja be, hogyan képzelték el a filmesek különböző generációi a jövőt. A Jérôme Seydoux – Pathé Alapítvány némafilmösszeállítása és az Aelita, a Mars királynője című 1924-ben készült szovjet sci-fi élő zenés filmkoncert formájában kerül bemutatásra. A közönség nagyvásznon élvezheti az olyan ikonikus alkotásokat, mint a Terminator 2. – Az ítélet napja vagy a Vissza a jövőbe II.

Kiemelkedő dokumentumfilmeket is kínál fesztivál, többek között a Martin Scorsese narrációjával készült Made in England: Powell és Pressburger filmjei című alkotást, amely Michael Powell és Pressburger Imre emlékére készült. Műsoron lesz egy monumentális, személyes hangvételű esszéfilm Henry Fondáról, a Henry Fonda for President. A holokauszt 80. évfordulóján a fesztivál olyan magyar filmekből is válogatást kínál, amelyek közös emlékezésre invitálnak, beszélgetésekkel kísérve. Gazdag Gyula válogatásában pedig a filmkészítés témáját feldolgozó közkedvelt klasszikusok kerülnek vetítésre.

A fesztivál teljes programja elérhető a BKFM honlapján. A vetítéseknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Francia Intézet, az Art+ Cinema és a BMC ad otthont. A jegyár minden helyszínen egységesen 500 Ft – kivéve a BMC-ben rendezett filmkoncertet és a Szent István téri ingyenes szabadtéri vetítéseket. A fesztivál szervezői 2000 akkreditációs karszalagot biztosítanak az oktatás szereplőinek, diákoknak és tanároknak.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com