Hírek

Május végén lesz megtartva az Imázsia Kínai Filmhét

Idén másodszorra kerül megrendezésre az Imázsia Kínai Filmhét, melynek fő célja, hogy a kínai filmművészetet és filmgyártást közelebb hozza a magyar nézőkhöz.

Idén május 24-29. között kerül megrendezésre az Imázsia Kínai Filmhét. Klasszikus és modern filmek is helyet kapnak a programban, összesen hat játékfilm kerül majd bemutatásra, köztük a Pekingi történet (1983), az Egy lány Hunanból (1986). Mind a kettő nemzetközi filmfesztiválokat is megjárt klasszikus alkotások, melyek a régi Peking kis utcácskáiba és Dél-Kína vadregényes tájaira kalauzolják a nézőket.

Emellett két igaz történetet feldolgozó kasszasiker is szerepel a Filmhét kínálatában, mint a Mr. Wu (2015), amely egy mozgalmas túszfilm.

A filmhét egyik kuriózuma az elmúlt évek egyik legnépszerűbb kínai filmje, a Dying to Survive.

Az alkotás eredeti címének jelentése nem vagyok a gyógyszerek istene” (我不是药神), de ahogy a szervezők is nyilatkozták, a kínai címek fordítása sokszor komoly kihívást jelent. A magyar cím végül Élek, halok, gazdagodok lett, hiszen a film vígjátéki elemekben gazdag, de szó van benne komolyabb dolgokról is, mint pénz és halál, hiszen a film a gyógyszeriparnak kiszolgáltatott kisemberek témáját dolgozza fel.

A Nyugati-tó partján című filmnek pedig április elején volt a bemutatója Pekingben, így aktualitása miatt ez is kuriózumnak számít.

A filmek mellett az irodalom is helyet kap, ugyanis a Kortárs Kínai Könyvklub kerekasztal-beszélgetésere is ellátogathatnak az érdeklődők, ahol Zombory Klára sinológus és műfordító lesz a házigazda, aki többek között Jü Hua Élni című regényének fordítója, amely alapján Zhang Yimou megrendezte egyik felejthetetlen filmjét.

Az Imázsia Kínai Filmhét helyszíne az Uránia Mozi.

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com