Hírek

Filmes hidakat épít a VI. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Hatodik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált 2023. szeptember 20. és 30. között. A filmfesztiválon élvonalbeli rövidfilmeket láthat a közönség Budapesten, Esztergomban, Bécsben és Pozsonyban.

Ahogyan a korábbi években, idén is helyet kapnak a programban nagy sikereket elért alkotások – tájékoztat a fesztivál sajtóközleménye. Többek között látható lesz a Cannes-ban vetített kanadai Same Old, az angol Wild Summon, a francia La Perra, a Berlinben bemutatkozó ukrán It’s a Date, az osztrák Happy Doom, az Annecyben látható Fox Tossing a magyar Mira Zénótól, a portugál Garrano, vagy az Európai Filmdíjra jelölt osztrák Hardly Working és a görög AirHostess-737.

A fesztivál teljes versenyprogramját levetítik Bécsben és Budapesten, mely szakmai vitafórummal is kiegészül rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. Idén új helyszínekkel bővül a fesztivál, Esztergomban kísérleti filmeket, Pozsony-Dévényben a Duna Sellő kategória több filmjét láthatják az érdeklődők.

Idén új szekciót nyitottak a fesztiválon:

a Duna Sellőbe a Duna-menti régióban élő női alkotók nevezhettek. A szervezők ígérete szerint vetítések és az azt követő beszélgetések során kiderül, hogy mennyire hasonlóan, illetve különbözően gondolkodnak a térség rövidfilmesei, illetve, hogy más-e női szemmel, szívvel filmeket alkotni. 

A filmvetítés helyszínei Budapesten a Cirko Mozi, Esztergomban a Kaleidoszkóp Ház, Bécsben az Amerlinghaus, Pozsonyban pedig a Pivnica Klubova scéna pre Devin. 

Idén közel 1000 filmet neveztek 80 országból, melyből az előzsűri 54 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük 8 magyar alkotást. Gyimesi Anna (Affrikáta), Fábián Nikolett (Nyugvó köd), Beleznai Márk (Kakukkfióka), Papp Máté (Takarás), Ladányi Jancsó Jákob (Az elveszíthető dolgok szeretete), Mira Zénó (Fox Tossing), Alexander Gratzer (In The Upper Room) és Kapás Tibor Albert (Szilánkok) műveit láthatjuk a Blue Danube-on.

A nemzetközi zsűri tagjai Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő, Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező és fesztiválszervező és Dr. Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy egyetemi zsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták: Sorosi Eszter, Szokol Judit, Horváth Mihály, Fekete Róbert és Gál András.

A Blue Danube Nemzetközi filmfesztivál eseményeiről a honlapon, illetve a Facebookon lehet tájékozódni. A teljes versenyprogram itt olvasható.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com