Hírek

Európai Filmdíjak – A nagy szépség a legjobb európai film 2013-ban

A nagy szépség_Toni ServilloA nagy szépség című olasz-francia alkotás kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat szombat este Berlinben.

Az olasz-francia alkotás az Európai Filmakadémia (EFA) díjának első számú nyertese, öt kategóriában jelölték és csak a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést nem kapta meg. A főszereplő, Toni Servillo a legjobb európai férfi filmszínésznek járó elismerést, Paolo Sorrentino pedig a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át, míg a vágó, Cristiano Travaglioli a legjobb vágásért járó díjat kapta meg.

Az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréssel négyszeresen kitüntetett játékfilmet Magyarországon is vetítik, és egy római újságíróról szól, aki a 65. születésnapján elgondolkodik az élet értelméről. Az olasz elit világát bemutató filmet számos kritikus Federico Fellini Édes élet című 1960-as alkotásával állítja párhuzamba.

Az 1988-ban alapított, több mint 2800 európai filmes szakembert összefogó EFA 21 kategóriában osztott díjat az utóbbi egy évben bemutatott európai filmeknek. A berlini gálaesten életműdíjat adtak át Catherine Deneuve francia színésznőnek és Pedro Almodóvar spanyol filmrendezőnek. Toni Servillo másodszor kapta meg a legjobb férfi színésznek járó elismerést, 2008-ban a Gomorra című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki a díjat.

A legjobb színésznőnek járó elismerést az Alabama és Monroe című belga film egyik főszereplője, Veerle Baetens kapta meg. A legjobb forgatókönyv kategóriában A házban című francia thriller rendező-forgatókönyvírója, Francois Ozon vitte el a díjat. A filmkritikusok szövetségének (FIPRESCI) legjobb elsőfilmnek járó díját az Oh Boy című német alkotás kapta meg, amelyet három kategóriában is jelöltek, de csak egyben díjaztak.

Az európai filmművészet tekintélyének erősítését szolgáló díj történetében új kategória a legjobb európai filmvígjáték, ezzel a elismeréssel a Csak a szerelem számít című dán-svéd-olasz-francia-német romantikus vígjátékot tüntették ki, amelynek férfi főszereplője Pierce Brosnan brit filmcsillag. A közönségdíjat, amelyre Magyarországon is lehetett szavazni, a Szerelem, örökség, portugál című portugál-francia kapta meg.

Az EURIMAGES Európai Koprodukciós Díját Ada Solomon román producer kapta meg, a gálán elhangzott indoklás szerint a díj az európai filmművészetben új utat nyitó kortárs román filmnek is szól.

A Filmakadémia előzetesen már több díj sorsáról döntött, honlapja az összes kategória jelöltjeit és győztesét felsorolja. Magyar alkotás az idén nem volt a jelöltek között.

A díjátadó ünnepséget évente felváltva tartják Berlinben – az EFA székhelyén – és valamely európai városban. A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezte, hogy jövőre rendezzék Budapesten a gálát. A választás végül Rigára, az Európa Kulturális Fővárosa címet 2014-ben viselő lett fővárosra esett. Mivel a rendezvényt 2015-ben ismét Berlinben tartják, leghamarabb 2016-ban tarthatják Budapesten a díjátadót.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com