Hírek

Díjazták a hazai szinkronszakma legjobbjait

Balsai Móni Fotó: HBO / Sághy Tímea

Második alkalommal gyűltek össze szeptember elsején a magyar szinkronban dolgozók és a művészek, hogy közösen köszöntsék az idei Szinkronikum Díjátadó Gála jelöltjeit és győzteseit.

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központban megtartott műsort Seszták Szabolcs színművész és Banner Géza a Duna Televízió szerkesztő, műsorvezetője vezette. A két órás programban a Harmadik Figyelmeztetés színész zenekar erősítette a jó hangulatot.

Dr. Tomori Pál az Előadói Jogvédő Iroda igazgatója és Mihályi Győző a SZIDOSZ elnökének összefoglalóját  a közönség által megszavazott „Legjobb Film vagy Sorozatszinkron” díj átadása követte. A kategóriában A Coco, az Agymenők és a Westworld kapta a legtöbb szavazatot.

A győztes a Coco című rajzfilm lett, amely szinkronját a Fórum Hungary megrendelésére a SDI szinkronstúdióban készítették. (A stáb: magyar szöveg: Blahut Viktor és Petőcz István, magyar dalszöveg: Szente Vajk, hangmérnök: Kránitz Lajos András, vágó: Kránitz Bence, gyártásvezető: Németh Piroska, szinkronrendező: Dobay Brigitta, zenei rendező: Posta Victor, produkciós vezető: Máhr Rita)

A dramaturgok munkája van a leginkább a nézők szeme és füle előtt. Liszkay Szilvia, Petőcz István és Tóth Tamás sokévnyi kiváló munkával a háta mögött kapta meg a kollégáktól a legtöbb voksot. A műsorvezetők végül Liszkay Szilviát szólították a színpadra a Legjobb dramaturg” díj átvételére.

A Szidosz Szinkron Alapszervezet Életműdíját 2015-óta adják át, az illusztris névsor idén két kiváló művésszel bővült. Szersén Gyula és Konrád Antal mellett életműdíjat kapott Somló Andrea és Mauchner József szinkronrendező is. Mind a ketten 55 éve dolgoznak aktívan a magyar szinkronban.

Rajkai Zoltán színművész a színpadról köszöntötte a távol lévő Mauchner Józsefet, akinek – a közönséggel együtt – videoüzenetet is készítettek, amelyet később személyesen adnak át a díjazottnak.

A „Legjobb gyártásvezető” kategóriában: Újréti Zsuzsa, Rácz Gabriella, Gelencsér Adrienn, a „Legjobb hangmérnök” kategóriában Bederna László, Hollósi Péter és Salgai Róbert volt esélyes. A két díjat végül Újréti Zsuzsa és Bederna László vihette haza.

A Színes RTV támogatásával a közönség által megszavazott „Legjobb színésznő”-t és „Legjobb színész”-t díját Viczián Ottó színművész, a tavalyi közönség díjas, Majoros Márta a Színes RTV szerkesztője és Bérczessy Gergely a Színes RTV felelős szerkesztője adta át  Zsigmond Tamarának és László Zsoltnak. A két kiváló művész külön meglepetésben is részesült. Nemes Takách Kata színésznő, két – kifejezetten a győzteseknek készített – pulóvert küldött a győzteseknek.

 

A következő művész páros a szakma által megszavazott „Legjobb színésznő” és „Legjobb színész” kategória jelöltjei közül kerültek ki. Orbán Violetta a Femina.hu Hazai sztár rovatának vezetője Andresz Katinak és Dolmány Attilának adhatta át a nyerteseknek járó üveg díjat.

Tavaly került először átadásra a„Selmeczi Roland Tálentum Díj”, amelyet a tragikusan fiatalon elhunyt művész emlékére alapítottak. Erre a díjra a televíziók és a moziforgalmazók jelölhettek az általuk megrendelt szinkronokból színésznőt vagy színészt, akinek kiemelkedőnek tartották a munkájukat, és a szinkron készítésekor még nem érték el a negyvenedik születésnapjukat.

Idén a Fórum Hungary, az Intercom képviselte a moziforgalmazókat. A televíziók közül az MTVA, az RTL Klub, a TV2 csoport, a Viasat-AXN televíziók, az HBO, a Comedy Central jelölt művészeket. Ötfős zsűri döntött a nyertesekről. Dr. Takács Melinda, Selmeczi Dorottya a névadó családja képviseletében, Dr. Tomori Pál az EJI igazgatójaként, Dózsa Zoltán színművész jó barátként, Horváth Illés pedig a tavalyi győztesként vett részt a döntésben.

Balsai Móni Fotó: HBO / Sághy Tímea

A mozis jelöltek között Balsai Mónika a Fórum Hungary által forgalmazott TULIPÁNLÁZ című filmben Alicia Vikander magyar hangjaként nyert.

A televíziós jelöltek között Varga Gábor lett a befutó, akit két csatorna is jelölt.

Az MTVA  a Velvet Divatház, A vidéki doktor, a Hazárd megye lordjai és az Egyszer volt, hol nem volt című sorozatokban nyújtott alakításáért, az HBO pedig a Londoni rémtörténetek Frankenstein szörnyének szinkronjáért javasolta a fiatal művészt a díjra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com