Hírek

Újra lesz Budapesten független nemzetközi filmfesztivál

BIFF-cover

A mostantól évente megrendezésre kerülő budapesti filmfesztivál az idei év legfrissebb és legizgalmasabb filmjeit hozza el a budapesti Corvin moziba.

Végre fellélegezhet az itthoni filmes közösség, ugyanis a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál megszűnése után újra egy nagyszabású filmfesztivál szerveződött Budapesten. Ez a BIFF vagyis a Budapest International Film Festival.

„Szeretnénk a fesztiválunkkal a 2019-ben megszűnt Titanic Filmfesztivál szellemi örökségét újszerűen, de merészen tovább vinni a filmek iránti tiszteletünkben, de az is rövidtávú célunk, hogy belakjuk, és egy kicsit felforgassuk Budapestet a legkülönfélébb szakmai programokkal, külsős eseményekkel és bulikkal. Még ha a hétköznapokban kevesebbszer is jut el az ember moziba, ezt a hetet tartsa fenn mindenki a filmnézésre és közös élményekre.” – mondta Horváth Kristóf, a fesztivál vezetője és Szimler Bálint kreatívigazgató.

A szervezők most az első 5 filmet jelentették be: Németország 2025-ös Oscar-nevezett filmje, a Cannes-ban a zsűri különdíját elnyerő The Seed of the Sacred Fig lesz a fesztivál nyitófilmje.

A hazájából elűzött iráni filmrendező Mohammad Rasoulof filmje egy társadalmi dráma, amely egy végletekig kiélezett macska-egér harccá alakul állam és individuum, privát- és közszféra találkozásának töréspontján egy elnyomó rendszerben.

Szintén a versenyprogramban lesz látható a Telex Filmklubbal összefogásban az I Saw The TV Glow, a kultikus A24 stúdió idei egyik legnagyobb dobása, egy neon színű queer coming of age történet.

A kísérleti szekcióban szerepel az argentin Eduardo Williams második filmje, a The Human Surge 3 – egy nem létező franchise újabb darabja, amely a klasszikus cselekményépítés konvencióit kérdőjelezi meg.

A fesztivál versenyen kívüli zárófilmje a belfasti hip-hop trió felemelkedését bemutató Kneecap; a szex, drogok és hip-hop mámorában úszó életrajzi filmben a zenekar az Oscar-jelölt Michael Fassbenderrel a fedélzeten önmagukat játsszák, és globális kiáltványt fogalmaznak meg az anyanyelvi autonómia örökségvédelmében. 

A BIFF retrospektív sorozata idén Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmjének 100. évfordulója alkalmából a mozgókép örök alakváltó figurájának, a detektív karakterének történetét meséli el a filmnyelvi formák állandó változásában és reinkarnációiban összesen négy film keretében a klasszikustól közel napjainkig.

A BIFF válogatási koncepciója egyszerre fedi le neves rendezők díjnyertes új filmjeit, a legizgalmasabb friss alkotók munkáinak felfedezését, kísérleti filmeket és egy retrospektív válogatást. „Az év legizgalmasabb filmes playlistje, amiben igyekszünk összegyűjteni a világ minden részéről olyan filmeket, amiket mindenképp látnod kell. A retrospektív szekció kivételével ráadásul minden BIFF-en vetített film magyarországi mozipremier is egyben, a legtöbb filmet ráadásul nálunk lehet először és utoljára látni itthon.” – tette hozzá a programért felelős Rév Dániel és Donáth Péter.

A BIFF – Budapest International Filmfesztivál az első évben hat napon keresztül, húsz nemzetközi filmmel várja a nézőket a Corvin Moziban október 29. és november 3. között. A teljes programot szeptember második felében jelentik be a szervezők, ekkortól indul a jegyértékesítés is. További információk a biff.hu oldalon, illetve a facebook.com/budapestiffés az instagram.com/budapestiff felületeken.

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com