Hírek

A Rontó Ralph nyert a 40. Annie Awards díjátadón

ronto_ralphA Disney filmje, a hazánkban Rontó Ralph címen forgalmazott, egész estés animációs film nyerte a 40. Annie Awards legjobb animációs filmnek járó díját. Az ünnepséget február 2-án, szombaton tartották, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Royce Halljában.

Az Annie Awards gyakran pontosan előrejelzi az Akadémia legjobb animációs filmjének járó díját is. Az általános és az egyéni eredményeket több mint 30 kategóriában díjazzák, kezdve a legjobb játékfilmektől, a legjobb látványtervezésen, forgatókönyvön, és karakteren át a zenéig, vágásig és a legjobb szinkronhangig. A díjátadón olyan filmeket jutalmaznak amelyek 2012 január 1. és december 31. között részt vettek valamilyen animációs fesztiválon, sugározták őket televízióban vagy az adott időszakban kereskedelmi forgalomba kerültek.

„Fantasztikus estét töltöttünk el, sok mókával és meglepetéssel.”  mondta az ASIFA-Hollywood elnöke, Frank Gladstone. „A legkülönfélébb egyének és stúdiók vettek részt, hogy közösen ünneplejék az animáció legjobbjait projekt-, stúdió- és földrajzi határokat áthidalva.”

A díjátadó házigazdái a filmkritikus Leonard Martin és a szinkronszínészként dolgozó Rob Paulsen és Maurice Lamarche voltak. Meglepetésként csatlakozott hozzájuk sokak kedvenc Annie Awards műsorvezetője, a színész és animációs szakértő, Seth Green.

Idén már több mint 30 kategóriában versenyezhettek az alkotások. Jóval több egyéni és csapat jelölést is  jutalmaztak, mint az elmúlt években. Az idei év egyik újdonsága A legjobb diákfilm (Best Student Film) kategória volt. A nyertesek teljes listáját az AnnieAwards.org  oldalon olvashatjátok.

Rövid összefoglaló a díjazottakról:

Legjobb speciális animációs film: Gru (Despicable Me)

Legjobb animációs rövidfilm: Paperman

Legjobb korhatár nélküli tv-animáció (iskola előtt álló gyermekeknek): Bubbi Guppik (Bubble Guppies)

Legjobb tv-animáció (nagyobb gyermekeknek): Dragons: Riders of Berk ‘How to Pick Your Dragon

Legjobb korhatár nélküli animációs tv-film: Robot Chicken DC Comics Special

Legjobb animált videojáték: Journey

Legjobb diákfilm: Head Over Heels 

Terry Gilliam, Oscar Grillo és Mark Henn alkotókat a megtisztelő Winsor McCay-díjjal jutalmazták. A Winsor McCay-díj az egyik legnagyobb elismerés, amit egy  szerző kaphat az animációs szakmában elért sikereiért.

Howard Green a June Foray-díjjal gazdagodhatott, amelyet olyan egyének kapnak meg, akik jelentős és jótékony munkájukkal hozzájárultak az animációs művészet és ipar fejlődéséhez. A Toon Boom Animation stúdió az Ub Iwerks-díjat vihette haza, amellyel olyan egyéneket és társaságokat jutalmaznak, akik technikai fejlesztésükkel forradalmi változásokat idéztek elő az iparban.

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com