Hírek

A Magyarázat mindenre már a Cinego felületén is elérhető

magyarazat_mindenre_1_fullsize

Augusztus 8-tól a Cinego felületén látható először online a 2023-as évet felforgató, független gyártásban készült Magyarázat mindenre.

Reisz Gábor filmjét hatalmas várakozás előzte meg, majd végigsöpört nemcsak a magyar sajtón, hanem az egész világon, miután elhozta a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíját. A film azóta is számos díjjal gazdagodott, többek között a Les Arcs-i Filmfesztiválon kiérdemelt Cineuropa-díjjal, illetve a Chicago-i Filmfesztivál legjobb nagyjátékfilmnek és legjobb forgatókönyvnek járó elismerésével.

A hazai sajtó egyöntetűen méltatta Reisz harmadik nagyjátékfilmjét (Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) és a kritikák kiemelték, hogy a Magyarázat mindenre bátran foglalkozik a magyar oktatás helyzetével és az aktuálpolitika közhangulatra gyakorolt hatásával.

A film főszereplője a gimnazista Ábel (Adonyi-Walsh Gáspár), akinek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába (Kizlinger Lilla). Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba (Rusznák András). Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelem érettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Az Oscar-díjra, BAFTA-díjra és Arany Oroszlán-díjra jelölt lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland az alábbiakat nyilatkozta Reisz Gábor filmjéről: „Láttam a filmet, szerintem nagyon jó, a hetvenes évekre, arra az irányzatra emlékeztetett, amit a kritikusok úgy neveztek, hogy a morális nyugtalanság mozija.

A fiatalságomra, a korai filmjeimre emlékeztetett a Magyarázat mindenre.” 

A Magyarázat mindenre rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, társforgatókönyvírója Schulze Éva. A film producere Berkes Júlia, koproducere Prikler Mátyás, operatőre Becsey Kristóf, vágója Gorácz Vanda és Reisz Gábor, hangmestere Kálmán András. A film főszerepében Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza és az Ezüst Medve-díjas Kizlinger Lilla látható. A filmet a Cirko Film forgalmazza.

Online a Cinego felületén látható először.

A Cinego felületén megtalálható Reisz Gábor 2014-ben debütált első nagyjátékfilmja, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan is. S mivel a Cinego egy művészfilmekre specializálódott streaming oldal, kínálatában megtalálhatók az elmúlt évek legjelentősebb hazai filmjei és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok díjnyertes alkotásai is.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com