Hírek

A Kék Pelikan is esélyes az Európai Filmdíjra

Kék Pelikan

Csáki László animációs dokumentumfilmjét beválogatta az Európai Filmakadémia az elmúlt időszak legjobb alkotásai közé, melyek jelölhetők az Európai Filmdíjra a dokumentumfilm kategóriában.

Az Európai Filmakadémia minden páratlan évben Berlinben, minden második évben pedig egy-egy európai városban adja át az Európai Filmdíjakat – írja a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye. A most közzétett válogatásból az akadémia tagok szavazzák meg az Európai Filmdíj jelöltjeit a dokumentumfilm kategóriában. A 37. alkalommal megrendezett díjátadó gálát 2024. december 7-én tartják a svájci Lucernben.

Összesen 12 európai dokumentumfilm esélyes az Európai Filmdíjra. A Kék Pelikan mellett az At Averroes & Rosa Parks, a Bye Bye Tiberias, a Dahomey, a Direct Action, az In Limbo, a Marching in the Dark, a My Stolen Planet, a No Other Land, a Soundtrack to a Coup d’Etat, a The Landscape and the Fury és a The Words Women Spoke One Day kaphat jelölést – olvasható a Filmakadémia közleményében.

Nemrég jelentették be a díjra jelölhető játékfilmek listáját is, amelyen a magyar Elfogy a levegő is szerepelt.

Az első animációs technikával készült egészestés magyar dokumentumfilm, a hazai mozikban április elején bemutatott Kék Pelikan

a ’90-es évek vonatjegyhamisítási botrányát szórakoztató formában feldolgozó, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli alkotás, amelyben a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit is hallhatók. A rendszerváltás utáni időszak megidézését olyan ismert magyar kultzenekarok biztosítják, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat azokkal az érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek meg.

AKék Pelikan a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, már több mint 21000-n látták a mozikban. Producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában. A film forgalmazója a JUNO11 Distribution.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com