Hírek

A gépek ezredvégi lázadása – Y2K előzetes

Jaeden Martell, Rachel Zegler és Julian Dennison a Y2K című filmben

Megérkezett az első előzetes a közeljövő egyik legjobban várt horrorvígjátékához: a Y2K azt a 90-es évek végi parát dolgozza fel, amikor a fél világ attól félt, hogy 2000-be átlépve megbolondulnak a gépek. És itt tényleg megbolondulnak.

A Y2K-hisztéria sokak számára emlékezetes lehet, aki érett fejjel élte át az 1999/2000-es szilvesztert. Az új évezredbe lépve ugyanis nemcsak az esemény szimbolikus jelentősége, hanem a technikai háttere is rátelepedett a bulira: sokan aggódtak amiatt, hogy a csupán néhány évtizedes múltra visszatekintő informatikai rendszerek, így például a bankok rendszerei képesek-e megbirkózni azzal, hogy a dátum hirtelen nem 19-cel kezdődik, mint eddig mindig, hanem 20-szal. Végül a globális összeomlás elmaradt, a Saturday Night Live-on edződött Kyle Mooney viszont első, A24-es rendezésében eljátszott azzal a gondolattal, hogy mi történt volna, ha a gépek tényleg megzavarodnak és az emberek ellen fordulnak.

A horrorvígjáték amellett, hogy első pillantásra tökéletesen idézi meg a 90-es évek végi miliőt, jó érzékkel választott fókuszt: főhősei bulizni vágyó fiatalok, a fellázadó gépek pedig nem az adónyilvántartásokért felelős szerverek, hanem a minden háztartásban megtalálható kütyük és az otthon barkácsolt elektronikus játékok. A körítés pedig a tipikus tinivígjátékokat idézi, a reménytelen szerelmes szomszéd srác, a jó csaj, a vicces sidekick-ek mind megtalálhatók.

A Y2K főszerepeit Jaeden Martell (Tőrbe ejtve), Rachel Zegler (West Side Story), és Julian Dennison (Godzilla vs. Kong) alakítják, de az autentikus hangulat érdekében olyan zenészek is felbukkannak benne, mint The Kid Laroi vagy Fred Durst a Limp Bizkitből. A producerek között Jonah Hillt is megtaláljuk. Kyle Mooney egyébként amellett, hogy rendezőként ez az első filmje, forgatókönyvíróként már többször bizonyított: hozzá köthető a Nathan Fielder-féle Nathan For You, a Brigsby Bear és a Saturday Morning All Star Hits!.

A Y2K-t az SXSW fesztiválon már bemutatták márciusban, ahol megosztotta a nézőket, de lelkes hangok is bőven akadtak.

A film jó példa arra, hogy a nosztalgia lassan, de biztosan átvándorol a 80-as évekről a 90-es évekre a filmek tekintetében is – a divatban mindez már jó pár éve elindult. Tavaly egyébként Roman Polanski is a 99/2000-es szilveszterre helyezte a vígjátéka cselekményét, a Palace Hotel azonban talán még ijesztőbb élmény volt, mintha neked támadna a VHS-lejátszód.

A Y2K az Egyesült Államokban december 6-tól látható a mozikban, magyar premierről még nincs hír.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com