Hírek

A feldolgozás folytatásának spinoffjának rebootja – ez lesz Hollywood 2016-ban

Sandman (Marvel)Lassan elkészül a 2016-os év fő bemutatóiból álló naptár, és szomorú módon szinte csak folytatást találunk benne. Na jó, más is, például a Ben Hur feldolgozása. Mi lett belőled, Hollywood?!

A Universal a napokban jelentette be, hogy a legújabb, még cím nélküli Bourne filmjüket 2015 augusztusáról átteszik 2016. július 15-re. A Jeremy Renner-Justin Lin kooperáció helyére a Straight Outta Compton c. életrajzi film kerül, amely a nyolcvanas évekbeli rap-sztár, N.W.A. életét dolgozza fel.

Ezzel párhuzamosan a Paramount bejelentette, hogy hét mérföldkő-jellegű (a stúdió fogalmazása szerint) premierrel készülnek 2016-ra, köztük olyanokkal, mint a Ben Hur remake-je (no comment), a Beverly Hills-i zsaru 4. (megint csak no comment), Transformers 5.G.I. Joe 3.Boszorkányvadászok 2. és Star Trek 3. Ha a felsoroltakat összefésüljük az eddig 2016-ra bejelentett kasszarobbantókkal, nagyon úgy tűnik, hogy az az év lesz a legzsúfoltabb év a mozik történetében. Vagy az az év, amikor minden elromlik.

Persze nehéz erről most jóslatokba bocsátkozni, a világ egyik legnagyobb gazdasági lapja azonban megpróbálkozik vele. A Forbes filmes szakértője szerint Hollywood lassan tényleg semmi mást nem készít, csak franchise-okat vagy annak szánt filmeket. 2016-ban pedig szinte minddel találkozunk ezek közül.

Finding Dory

Már bejelentették, hogy a két év múlva leendő Nagy Nyári Kasszarobbantó Szezon májusban a Batman vs. Superman: Dawn of Justice-szal és az Amerika kapitány 3-mal kezdődik, majd egy hét múlva rá jön az Alice Csodaországban 2., az X-Men: Age of Apocalypse. Tartogatnak még egy Seth Rogen-vígjátékot is erre a hónapra. Júniusban az Így neveld a sárkányodat 3. és a Némó nyomában folytatása, a Findig Dory (szabad fordításban Dory nyomában) küzd meg egymással, de ekkor lesz még A csodálatos Pókember 3., illetve a már említett Star Trek 3. és Transformers 5.

De még mindig csak jönnek a folytatások: Függetlenség napja 2.Jégkorszak 5.Majmok bolygója 3. az új Bourne 3. Mellettük kell helyet találni az új Steven Spielberg filmnek, a BFG-nek, a Tarzan-felélesztésnek, az Angry Birds-adaptációnak és egy Guy Ritchie-féle Arthur királynak. Ja, és lesz még egy képregény-feldolgozás is, a Shazam, ha nem lenne elég.

Ice Age 5.

Bár ez sűrűnek tűnik már így is, igazán a március lesz durva, ami egyébként nem feltétlenül nagy mozis időszak, mégis hét nagy költségvetésű film debütál ekkor. Lesz egy cím nélküli Disney- és egy címmel bíró Dreamworks-animáció (az utóbbi Boss Baby-re hallgat), a Prometheus 2. (noha eddig hivatalosan csak annyit mondtak, hogy cím nélküli Ridley Scott-film a Foxtól), a Csillagok háborúja 7. miatt 2015 decemberéről ide áttett, mega-büdzséjű számítógépes játékadaptáció, a Warcraft, a már említett Beverly Hills-i zsaru 4., valamint A beavatott harmadik része. Így persze nem csoda, hogy a G.I. Joe 3. csak áprilisra fér be, konkurenciája pedig A múmia sorozat felélesztésére szánt változata lesz.

Az év annyira zsúfolt, hogy a hagyományosan gyenge őszre is kénytelenek folytatásokat pakolni a stúdiók. Itt lesz a Hupikék törpikék 3. és A Lego-kaland folytatása. Az év vége megint hatalmas szezon, ezért újfent lesz egy Disney és egy Dreaworks-animáció, egy Harry Potter és egy Csillagok háborúja-spinoff, még egy képregény-film (Sandman) és persze folytatás: Alvin és a mókusok 4.

A Lego-kaland Ninjago

Természetesen a bemutatók dátumai még változhatnak, de az már így is nagyon jól látszik, hogy a stúdiók egyre inkább nagy költségvetésű filmekkel készülnek, amelyeknek sikeresnek kell lenniük, ezért is választják inkább a folytatásokat, a feldolgozásokat, a rebootokat és a spinoffokat. A nagy probléma, hogy ilyen mezőnyben a kisebb költségvetésű, újszerűbb filmeknek sokkal kisebb esélyük van, márpedig a legtöbb aktuális folytatás vagy feldolgozás először éppen ilyen kisfilm (vagy kis képregény) volt, tehát a megújulás esélye folyamatosan csökken Hollywood részéről.

A nagy kérdés továbbá az, hogy elbír-e ennyi kasszarobbantást a piac? 2011 hasonlóan zsúfolt volt, és a nézők akkor is tömegével mentek moziba. Az mindenesetre nem valószínű, hogy a fogyasztói szokások hirtelen úgy változnának meg, hogy ne lenne igény ilyen mozikra. Sajnos azonban mintha túlságosan kiszolgálnák a hősök jövőjével kapcsolatos kíváncsiságra vonatkozó igényt. Kérdés, hogy meddig folytatódhat még ez a tendencia – 2016 remek lehetőség lesz ennek felmérésére.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com