Hírek

A CineKorda elhozza a Corvin moziba a Sexy Beast című Glazer filmet

Nyár végén visszatér a CineKorda a Corvin Moziba. Ahogy lassan vége a nyaralásnak, Jonathan Glazer 2000-ben készült klasszikusa még egyszer felidézi a medence mellett töltött forró napokat egy túlfűtött, végletekig kiélezett brit thrillerben.

Tavaly az Érdekvédelmi terület című filmmel jóformán minden díjat bezsebelő Glazer legelső filmje stílusos, vakmerő és méltó indulása az utóbbi években egekbe törő életműnek.

A rendező és forgatókönyvíró Jonathan Glazer (1965) színházban kezdte pályafutását, mielőtt a 90-es években és 2000-es évek elején először videoklip-, majd filmrendezőként is bemutatkozott. Munkáiban gyakran vétkes és kétségbeesett karaktereket ábrázol, illetve olyan témákat boncolgat, mint az elidegenedés és a magány, miközben merész vizuális stílusával és mindentudó perspektíváival az új évezred hangadó kritikusait mind elvarázsolta.

Bemutatkozó játékfilmje a Sexy Beast szinte az összes brit filmdíjat bezsebelte.

Később Glazer megkapta a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját és a zsűri nagydíját is. Az Érdekvédelmi terület (2023) című friss alkotása elnyerte a 2023-as cannes-i filmfesztivál Arany Pálmáját és a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

A Sexy Beast főszereplője Gal Dove, nyugalmazott széftörő, a spanyol tengerparton élvezi a visszavonult gengszterek megérdemelt pihenését. Egy nap felbukkan múltjából egykori társa Don Logan, akit a londoni alvilág legelvetemültebb gonosztevőjeként ismernek – érkezése pedig Gal számára semmi jóval nem kecsegtet, hiszen neki esze ágában sincs otthagyni imádott feleségét és andalúziai villáját. A brit gengszterfilmek 1990-es évekbeli ciklusának kései tagja Jonathan Glazer filmje, akinek nem titkolt szándéka, hogy az utolsó szó jogán feltegye az i-re a pontot. Ha ez nem lenne elég nyomravezető Glazer nagyratörő szándékaihoz, besétál a képbe Gandhi a pszichopata bőrébe bújva, azaz Ben Kingsley. Kingsley valósággal lubickol Don Logan szerepében, aki egy különös kisember, üldözési komplexussal és egy ketyegő bombával a torkában. A kérdés nem az, hogy fel fog-e robbanni, hanem az, hogy mikor.

A rendező a feszültséget a végletekig fokozza olyan párbeszédekkel, amelyek a hétköznapitól a fenyegetőig kiszámíthatatlanul változnak. A hatalom és az erőszak a nyelvben fejeződik ki, de nincs olyan képkocka, amely ne lenne aprólékosan megkomponált és díszített, mintha elhatározták volna, hogy itt bizony semmi sem mehet veszendőbe.

A film sorozat-adaptációt is megélt, ám a Sexy Beast (Szexi dög) 2024-es sorozatváltozata a karaktereken túl nem sok mindenben emlékeztet Glazer rendezésére.

A Sexy Beast film vetítése 2024. augusztus 30. péntek 19:00 órakor lesz a Corvin Moziban.

A film a CineKorda jóvoltából lesz megtekinthető. A Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi kollaborációjában született sorozat célja, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. A CineKorda pár hetente újabb alkalmakkal jelentkezik, ahol reményeink szerint a Corvin Mozi 460 fős Korda termében minél többetekkel tehetjük valódi közösségi élménnyé a mozizást. A CineKorda név alatt két fajta eseménnyel találkozhatunk: kortárs, az elmúlt egy-két évben bemutatott film magyarországi premierjével, illetve felújított klasszikusokkal, személyes kedvenceinkkel, olyan alkotóktól, akik a mai napig irányadónak számítanak a nemzetközi filmes diskurzusban. A kezdeményezés célja lehetőséget teremteni arra, hogy a lámpák felkapcsolódásával ne érjen véget a moziélmény, és hogy a közönség formálja a közösséget.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com