Hírek

Újra megrendezik a Skandináv Filmfesztivált Budapesten

fiúk

11. alkalommal tartják meg a Skandináv Filmfesztivált a tavaly felújított, budapesti Art+ Cinemában és pár vidéki helyszínen, ahol premierfilmek, hazai moziforgalomba nem kerülő produkciók és az elmúlt évek neves északi alkotásai is megtekinthetők.

Szeptember 26. és október 1. közt ismét lehetőség nyílik arra, hogy a skandináv országok filmtermésébe fejest ugorjunk. Az érdeklődők elsősorban a körúton található Art+ Cinemába látogathatnak a különlegességekért, a művészmozi két termében zajlanak majd a vetítések. A fővárosi helyszínen túl vidéki helyszíneken is képviselteti magát a Skandináv Filmfesztivál. A pécsi Apolló Moziban, a miskolci Művészetek Házában, a szolnoki TISZApART Moziban, a jászberényi Lehel Film-Színházban, a békéscsabai Center Moziban, a kecskeméti Otthon Moziban, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínházban és a debreceni Apolló Moziban is készülnek programokkal.

Öt premier előtt látható alkotás is szerepel a programban.

A norvég párkapcsolati mozi, a Szex három díjat hozott el a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, míg az ország idei másik nagy dobása, az Armand Cannes-ban a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamerát nyerte el. A norvégok rendhagyó horrorja, az Élőhalottak! szintén látható lesz az eseménysorozat keretében. A bűnös című dán krimi rendezője, Gustav Möller újabb projekttel készült: a Fiúk egy női börtönőrről szól, aki egy rabbal találkozva szembesül múltbeli titkokkal és tragédiákkal. Az izlandi Amikor megtörik a fény szintén a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt.

igazság bajnokai
Az igazság bajnokai

A Best of összeállítás pedig lehetőséget biztosít az érdeklődőknek arra, hogy a legkülönbözőbb skandináv sikerfilmekkel találkozzanak. Így többek közt az Arany Pálma-díjas A szomorúság háromszöge, Anders Thomas Jensen kultuszmozija, Az igazság bajnokai, a Rosszul vagyok magamtól című norvég fekete komédia, vagy az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek is megtalálható a programban.

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók. További információ és jegyvásárlás a hivatalos oldalon.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com