Hírek

Megacélosodott rajongótábor – Bitang erősen nyitott a Vasember 3. (Box Office május 3-5.)

Iron-Man-3A világszerte egy héttel korábban startolt Vasember 3. a nemzetközi csúcsdöntögető diadala után az Egyesült Államokban is óriási kasszasikerként indított. Az első hétvégén befolyt 175,3 millió dollár a tavalyi Bosszúállók után a második legerősebb nyitány az amerikai mozik történetében.

Szédületes és hosszú távon vélhetően az egész mozgóképes piacot átalakító hatású az, amit a Marvel Studios az elmúlt öt évben produkált. Az eredetileg csak képregénnyel foglalkozó cég mozis diadalmenete az előző évtizedben kezdődött, és a hosszú évek tudatos tervezése révén idén már eljutott arra a szintre, amikor az általuk készített adaptációk gyakorlatilag eladják önmagukat. Létrejött egy olyan szuperhősös univerzum, ami stabilan kielégíti a közönség szórakozási vágyait. A kínálattökéletesen megtalálta a keresletet (és fordítva), így vált a Marvel brandje az évtizedünk Harry Potterévé.

x-men-movie-2000Az 1996-ban alapított Marvel Studios segítségével készült filmek közül az első meghatározó darab egyértelműen az X-Men – A kívülállók. Ez volt a Penge után a második olyan rendezés, amelynek adaptációját már a fiatal vállalat engedélyezte. Bryan Singer mutánsfilmje rendkívül fontos mérföldkő az amerikai mozipiacon – ez indította el ugyanis 2000-ben a széles körben viszonylag ismeretlen képregények feldolgozásának piacát. Ha akkor az első rész nem teljesített volna olyannyira a várakozásokon felül (USA: 157,3M), ma biztosan nem létezne se a Thor, se a Vasember adaptációja.

2004-ben David Maisel került a stúdió élére, és ő megkezdte a saját mozgóképgyártás beindítását. Ez viszonylag nehéz feladat volt, hiszen elődei a Marvel egyes hőseinek megfilmesítési jogát az idők során eladták a különböző hollywoodi konkurens vállalatoknak. A Vasembert a New Line Cinemától, a Hulkot a Sonytól kellett például visszaszerezni, és ezek is lettek a képregénybirodalom első, saját franchiseban készült filmjei. A 2008-as dupla premier vegyes kezdést produkált: noha Tony Stark sikerrel vette az akadályt, a még Edward Norton főszereplésével bemutatott A hihetetlen Hulk megbukott (igaz ennek oka inkább a magas költségvetés volt  134,8M összbevétel a 150M-s büdzsével szemben).

A Marvel Studios a felemás eredmények dacára továbbra is igen bevállalós volt az egyes feldolgozások rendezőinek kiválasztásakor. Törekedtek a játékos vonal fenntartására (a Jumanji készítőjét választották az Amerika kapitány – Az első bosszúállóhoz, a Zathura – Az űrfogócska direktorát pedig a Vasemberhez), sőt még Kenneth Branagh shakespeare-i vénáját is bevetették a Thornál, ennek ellenére az adaptációk ellentmondásos eredményeket hoztak mind kritikusok szemében, mind a jegypénztáraknál. A húzóerő egyértelműen a Vasember volt (első rész: 318,4M, második rész: 312,4M), két éve viszont se a Thor (181M), se az Amerika kapitány – Az első bosszúálló (176,7M) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mindent kárpótol, és végül is a stratégia elindítóit igazolta tavaly a Bosszúállók (624,4M), amely jelenleg – az inflációt nem számítva – a világ harmadik legnagyobb bevételű filmje az Avatar (760,5M) és a Titanic (658,7M) után.

The-Avengers-2012

Az igazi diadalt mégis a Vasember 3. mostani nyitása jelenti. A számtalan szuperhőst felvonultató slots games Bosszúállók sikere ugyanis még garantálható volt, azt viszont már nem lehetett felmérni, hogy ez mennyi rajongót hoz a mellékszálon futó történeteknek. Rengeteget: a Robert Downey Jr. címszereplésével forgatott harmadik rész két hét alatt nagyobb bevételt gyűjtött össze, mint az előző a teljes mozis pályafutása alatt. Ilyenre még a filmtörténelemben nem volt példa. A határ pedig a csillagos ég: novemberben nyit az USÁ-ban a Thor: Sötét világ, jövőre a Captain America: The Winter Soldier és a Guardians of the Galaxy, 2015-ben pedig a Bosszúállók 2.

A múlt hétvége bevételi listájának többi része már jóval unalmasabb képet mutat. Az első helyezett legfőbb vetélytársai rendkívül nagyot zuhantak (Izomagyak: -62,5%, Feledés: -67,4%, G.I. Joe: Megtorlás: -65,6%). Érdekesség, hogy az Óz, a hatalmas öt helyet javított a pozícióján, vélhetően a varázslós film zsákolta be a Vasember 3-ról annak teltházai miatt lemaradókat (nem erre tippeltem volna). Úgy tűnik ellenben, hogy a Mud készítő hallgattak rám: ahogy a múlt heti cikkemben is utaltam rá, nagyobb térrel simán sikerre lehetne vinni ezt az alkotást. Most plusz kétszáz teremmel kibővülve már a hetedik helyen tart a Matthew McConaughey fémjelezte produkció.

Egy premierről kell még szót ejteni. Négy moziban próbálták ki a The Icemant, ami egy családapa életét mutatja ki, aki szabadidejében és titokban bérgyilkos. A megtörtént esetet feldolgozó thrillerben olyan sztárok játszanak, mint Michael Shannon, Winona Ryder, Chris Evans és Ray Liotta. Az első hétvégéjén viszonylag jól kezdett Ariel Vromen filmje, de igencsak kérdéses, hogy a felemás kritikák nem riasztanák-e el a nézőket egy szélesebb körű vetítés esetén.

The Iceman (2013)

Jövő héten szinte biztosan folytatódik Tony Stark diadalmenete, konkurenciának egy Baz Lurhman-mozi érkezik decemberből (eredetileg akkor lett volna a premier – nem túl jó előjel). A nagy Gatsby címszereplője Leonardo diCaprio, a zenéjét pedig übertrendi zenészek és zenekarok jegyzik – kérdés, hogy vajon ez elég-e a női (és néhány férfi) közönség megszólításához. A másik premier Tyler Perry legújabb őrülete (Tyler Perry Presents Peeples), ami a szokásos módon közepesen sikeres lesz, mert az afro-amerikai nézők egyszerűen megunhatatlannak tartják az általam kissé debilnek tartott komikust. 

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com