Hírek

Macskássy Gyula pályázat

pic05134A Médiatanács 2012 elején hirdette meg Magyar Média Mecenatúra programja keretében az animációs filmek gyártását támogató Macskássy Gyula pályázatot, ami 120 milliós keretösszeggel és három fordulóval indulhatott el. A harmadik fordulóban a Médiatanács 5 pályázó filmterveinek megvalósítását támogatta, összesen 45 millió forinttal.

Bera Nándor a támogatást felhasználva Voltaire Candide című szatírikus regényéből készít kortárs adaptációt. Az animációs művészfilm ötlete Kovásznai György festő és animációs rendező életművének kutatásakor merült fel, amikor kiderült, hogy halála előtt, 1982-83-ban, francia-magyar koprodukcióban dolgozott egy Candide adaptáción, amelyből csodálatos rajzokat, festményeket és a Candide a rajzfilmhős című szöveget hagyta hátra. A stáb tagjai – a 2012-ben a MOME animáció szakán végzett tehetségekkel – beleszerettek Kovásznai bátor és szellemes ötletébe, és elhatározták, hogy elkészítik a művész álmát mai stílusban. A Candide a 21. században című animációs film nem csak Voltaire, hanem Kovásznai munkássága előtt is tiszteleg.

A nyertesek között van Horváth-Molnár Panna és Gurmai Beáta animációs filmje a Borka és a varázsruha is. A legkisebbek számára készülő rajzfilm főhőse Borka, akinek a ruhája egy magyar népi motívumokkal díszített viselet, amit még dédnagymamájától örökölt. A ruhán csudafa tündököl, tulipánok nyílnak, és ha szükség van rá, Borka egy tapssal előhívja róla az állatokat is, akik segítenek neki a bajban.

A gyerekvállalás során sok szülőben elemi erővel tör fel az igény, hogy a kicsik fejlődését megörökítsék. Otthon kreált rajzok, mesék és fotók születnek meg, amik aztán a fiókok mélyén és az albumok lapjai között merülnek feledésbe. Magyarósi Éva animációs filmes rendező azt vallja, hogy kár ezeket a történeteket veszni hagyni, ezért a családi emlékekből filmet készít. A Keresztanya és Én hétköznapi történeteket dolgoz fel a gyermekek nézőpontjából.

Klingl Béla újabb epizódot készíthet Kartonka című filmjéből. Papírvárosban, egy gyerekszoba íróasztalán él egy fiú Kartomi és kutyája, Kartonka, akik különféle kalandokba keverednek. A legújabb részekben hajtogatott papírrepülővel tesznek utazást egy másik asztalra, beesnek egy fiókba, ahol új barátokkal találkoznak, a fiú egy ragasztógurigával is okoz kisebb kellemetlenségeket, amelyeket végül kutyája leleményességének köszönhetően javítanak ki.

A támogatásból a Kecskemétfilm stúdiójában készül Keresztes Dóra meséje, a Játékok szárítkozás közben. Az animációs film néhány percében olyan képzeletvilágban találjuk magunkat, ahol a rigóból daliás királyfi lesz, a tarka pillangóból tündér, az erdei gombákból pedig kukkmanók; ahol az állatok beszélni tudnak, és okos tanácsaikkal segítik a csetlő-botló embereket.

A pályázati eredmények részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com