Hírek

Láthatáron a Délibáb – Torontóban debütál Hajdu Szabolcs új filmje

Delibab_werk_RazvanV_HajduSz_Isaach_fotoKorodiDani_sajtoHajdu Szabolcs Délibáb c. filmjének világpremierje szeptember 5-én lesz a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), a hazai bemutató időpontját pedig november 13-ratűzték ki az alkotók.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Hajdu Szabolcs Délibáb c. filmjét a Contemporary World Cinema válogatásban mutatja be, szeptember 5-én, pénteken este. A világpremieren részt vesznek a film hazai és külföldi alkotói: Hajdu Szabolcs rendező, Isaach De Bankolé főszereplő, Tascler Andrea producer, Jim Stark co-producer, Billy Martin zeneszerző.

A Toronto International Film Festival (TIFF) meghívása nemcsak Hajdu Szabolcsnak, de az egész magyar filmgyártásnak nagy megtiszteltetés: a TIFF Észak-Amerika első számú filmfesztiválja, igen fontos szakmai fórum, amely sok-sok ezer látogatójával óriási presztízsnek és népszerűségnek örvend a filmes szakmában, médiában.

Piers Handling, a TIFF igazgatója bensőséges, meleg hangon üdvözölte Hajdu Szabolcs Délibáb c. filmjét: „Ez egy különleges, megigéző film, mély és lenyűgöző elemek keveréke. (…). Hajdu a Tarr Béla visszavonulása után kibontakozó kortárs magyar filmes nemzedék ritka őszinte hangú rendezői közé tartozik, aki saját országáról alkotott véleményét a mítosz és képzettársítás szűrőjén keresztül mondja el. A Délibáb rejtélyes, álomszerű, néhol már-már szürreális. A film a maga kifinomult módján nyúl a rasszizmus, az egyenlőség és a diktatúra kérdésköréhez, amely ugyanakkor visszatérést is jelent Hajdu előző két filmje, a Fehér tenyér és a Bibliothèque Pascal tematikájához – az elnyomás és kizsákmányolás különböző megjelenítési formáihoz. Isaach de Bankolé főszereplése a szándékosan nyugtalan hangulatot erősíti: oda nem illő, idegen és végül bomlasztó. Jancsó ember és a táj viszonyát kutató mesterműveihez hasonlóan a Délibáb is gyönyörű képekkel szemlélteti az ember és a sivár magyar puszta szembenállását.”

Delibab_werk_Isaach_fotoKorodiDani_sajto

 

Taschler Andrea és Kovács Gábor producerek kiemelték: „Megtisztelő, hogy Torontóban mutatkozhat be a film, ráadásul ennek a fesztiválnak az a vonzó különlegessége, hogy a főbb díjakról közönség dönt, és évi kb. 400.000 ember látogatja. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy a fesztiváligazgató Jancsó Miklós örökségét említi ajánlásában, és a nagy múltú magyar film hagyományainak méltó folytatásának tartja a Délibábot.”

Hajdu Szabolcs rendező a torontói premier kapcsán hangsúlyozta: „Hosszú és nehéz munkafolyamaton vagyunk túl, és nagyon nagy megkönnyebbülést érzek, hogy végre bemutathatjuk ezt a filmet. A torontói bemutató különlegessége, egyben furcsasága, hogy soha nem fordult még elő velem, hogy egy általam készített filmet nem Magyarországon mutatunk be először. Az alkotók nagy része is csak novemberben, a torontói világpremier után két hónappal fogja látni a filmet.”

A Délibáb hazai bemutatójával kapcsolatban Szabó Attila, az A Company Hungary, a film magyar forgalmazójának ügyvezető igazgatója elmondta: „Büszkeséggel tölt el minket, hogy röviddel a torontói szereplést követően, 2014. november 13-án cégünk mutathatja be országszerte Hajdu Szabolcs legújabb alkotását. Terveink szerint, mind a legnagyobb multiplex mozikban, mind az országos art-mozihálózatban látható lesz a Délibáb c. film.”

A magyar pusztán játszódó film egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modern kori rabszolgatelep. Megjelenésével felkavarja a helyiek életét, az apátiába süllyedt foglyok a megmentőt, a kiskirályként uralkodó Cisco a riválist látja benne. Francis azonban nem vágyik a hős szerepére, az első adandó alkalommal menekülni próbál, de a puszta csalóka tájain lehetetlen eligazodni. Szökési kísérlete miatt a rabszolgák közé kerül, és akaratán kívül mégis lázadó válik belőle. Életének legkeményebb meccse kezdődik, melynek tétje nemcsak a szabadság, hanem maga a túlélés. A Délibáb a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról.

Hajdu Szabolcs

Hajdu Szabolcs a jelentős hazai és nemzetközi sikereket elért Macerás ügyek, Fehér tenyér és Bibliothéque Pascal után a magyar pusztán, a Hortobágyon forgatta legújabb alkotását, melynek témája a modernkori rabszolgatartás, műfaja neo-western.

A film forgatókönyve Tar Sándor: Ház a térkép szélén c. novella alapján készült Hajdu Szabolcs, Jim Stark és Lovas Nándor közreműködésével.

A Délibáb főszereplője a világhírű Isaach De Bankolé, aki JimJarmusch kultfilmjeivel lett világhírű, de szerepelt Lars von Trier és James Bond-filmben is. A teljhatalmú rabszolgatartót Răzvan Vasilescu alakítja, a női főszerepben Hajdu előző filmjéből már ismert Török-Illyés Orsolya látható. A magyar neo-westernben DragosBucur és Polgár Tamás is fontos szerepet kapott.

A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László, vágója Politzer Péter, zeneszerzője Billy Martin, hangmérnöke Balázs Gábor, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina.

Hajdu Szabolcs új filmje a Mirage Film Studio és a Filmpartners produkciójában, a szlovák MPhilms, a TV2, a Sparksés az M&M Film koprodukciójában, a Filmalap 350 millió forintos támogatásával készült. A Délibáb vezető producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, koproducere Prikler Mátyás, Pataki Ági, Jim Stark, Poós András, Romwalter Judit és Mécs Mónika.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com