Hírek

Giovanni Veronesi vígjátékával nyílt meg a Római Filmfesztivál

Római Filmfesztivál

Római FilmfesztiválGiovanni Veronesi L’ultima ruota del carro (Az ötödik kerék) című vígjátékának versenyen kívüli vetítésével nyílt meg pénteken a tíznapos Római Filmfesztivál, amelyre számos filmsztár és elismert rendező is ellátogat.

A nyolcadszor megszervezett nemzetközi filmmustra pénteki gálaestjét az olasz főváros népszerű zenei arénájában, az Auditorium Parco della Musicában tartják. A ceremónia háziasszonya Sabrina Ferilli római színésznő ‒ ismertette a filmfesztivál honlapja.

A filmfesztivált második éve igazgató Marco Müller számos világpremiert, illetve nemzetközi bemutatót válogatott a 18 filmből álló versenymezőnybe. Az alkotások között hangsúlyosan jelenik meg az amerikai és az olasz film, de kínai, mexikói, portugál, chilei, román és japán produkció is verseng a fődíjért. Látható Spike Lee Her című filmje Joaquin Phoenix és Scarlett Johansson főszereplésével, Scott Cooper munkája, az Out of the Furnace, amelyben Christian Bale és Casey Affleck játszik, valamint Isabel Coixet Another Me című krimije is.

A legjobb film Arany Marcus Aurelius-díját odaítélő nemzetközi zsűrit James Gray amerikai rendező, forgatókönyvíró vezeti.

Müller az utolsó pillanatig titokban tartotta, mely hírességek érkeznek Rómába, de a filmvilág nagyjai közül Wes Anderson, Spike Jonze, Roman Coppola, John Hurt, Alex de la Iglesia, valamint Jonathan Demme bizonyosan feltűnik a vörös szőnyegen. Ők ugyanis mind részvevői a Movie Talks-programnak, amelynek keretében a közönség személyesen találkozhat velük, és faggathatja őket munkáikról.

A versenyen kívüli gazdag kínálatban láthatják a nézők Az éhezők viadalának második epizódját, a Futótűz című akciófilmet Jennifer Lawrence-szel a főszerepben, Szergej Bondarcsuk háromdimenziós, Sztálingrád című háborús eposzát, valamint a hongkongi rendező, Tsui Hark Di Renjie: Shen du long wang című térhatású akciókrimijét.

A 63 esztendős Hark kapja idén a fesztivál Maverick Rendezői Díját. Az elismerést francia kollégája, Olivier Assayas nyújtja át. A díjat Müller fesztiváligazgató alapította, amikor a velencei filmfesztivál éléről távozva átvette a római mustra művészeti igazgatását. Az első díjazott tavaly Walter Hill volt, akitől akkor a Bullet to the Head című filmet láthatta a római közönség.

A legfrissebb filmek válogatása mellett retrospektív vetítéseken több klasszikus alkotás szerepel a programban. Ennek egyik fénypontjaként ‒ Federico Fellini halálának huszadik évfordulójára emlékezve ‒ a Doktor Antonio megkísértése című 1962-ben készült, négy epizódból álló filmet mutatják be a római filmünnepen. Az egyes epizódokat Fellini mellett Vittori De Sica, Luchino Visconti és Mario Monicelli jegyzi. A híres Boccaccio-feldolgozást Sophia Loren, Anita Ekberg és Romy Schneider főszereplésével az olasz nemzeti filmarchívum (CSC ‒ Cineteca Nazionale) restaurálta.

A november 17-én, vasárnap záruló filmfesztivál hivatalos válogatásában 71 egészestés film, 19 rövidfilm és 11 közepes hosszúságú produkció várja a közönséget.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com