Hírek

Európai Filmdíjak – Catherine Deneuve életműdíjat kap

Catherine Deneuve

Catherine DeneuveÉletműdíjat kap az Európai Filmakadémiától (EFA) Catherine Deneuve francia színésznő a szervezet decemberi gáláján.

Lenyűgöző karrierje során Catherine Deneuve valamennyi jelentős fesztiválon, Berlinben, Cannes-ban és Velencében is kapott díjat – emlékeztetett az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az Európai Filmakadémia, amely felidézte: a francia színésznő első César-díját és a David di Donatello-díját Marion Steiner szerepéért kapta Francois Truffaut Az utolsó metró című filmjében, a rendezővel korábban A Mississipi szirénje című filmben is együtt dolgozott.

Catherine Deneuve olyan filmekkel szerzett hírnevet magának, mint a Jacques Demy rendezte Cherbourg-i esernyők, illetve a Roman Polanski által jegyzett Iszonyat. „Akár titokzatos szépséget, akár burzsoá háziasszonyt, akár biszexuális vámpírt alakított, a színésznő újra és újra felejthetetlen pillanatokkal gazdagította a film világát” – méltatta a filmcsillagot az EFA. A szervezet emlékeztetett arra, hogy Deneuve az Indokína című filmben nyújtott alakítása révén újabb César-díjat nyert és a legjobb női főszereplőnek járó Oscart is átvehette.

Catherine Deneuve száznál is több filmben szerepelt, köztük Lars von Trier Táncos a sötétben, Francois Ozon Született feleség és 8 nő című filmjeiben, ez utóbbiért Berlinből az Ezüst Medve-díjat, valamint egy Európai Filmdíjat is hazavihetett.

Catherine Deneuve a 26. Európai Filmdíjak ceremóniájának díszvendége lesz 2013. december 7-én Berlinben.
Az Európai Filmakadémia nemrég jelentette be, hogy az európai film hírnevét a világ filmművészetében öregbítő munkásságáért a European Achievement in World Cinema elnevezésű díjjal ismeri el Pedro Almodóvar spanyol rendezőt, aki szintén a berlini gála díszvendége lesz.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com