Hírek

Elstartol a magyar AMC

Breaking Bad - Totál szívás

AMC_logo_2013November 5-étől másfél millió magyar háztartásban lesz elérhető az AMC új, európai csatornája. Az amerikai kábeltévé olyan népszerű sorozatok gyártója, mint a Breaking Bad, a Mad Men, vagy a The Walking Dead. A csatorna a hazai kábelcsomagokban az MGM-et fogja váltani, és számos film mellett rögtön két új, Amerikában idén bemutatott sorozattal indít, a Halt and Catch Fire – CTRL nélküllel valamint a The Divide – Az ítélet árával.

Sorra érkeznek a nagy amerikai csatornák hazánkba: idén indult el a FOX, majd a Paramount magyarországi adója is, most pedig itt van az AMC. A tengerentúli kábelcsatorna egész fiatal: mindössze 1984 óta sugároz. Indulása elején a klasszikus Hollywood remekeire specializálódott (innen a név: American Movie Classiscs), ám később – köszönhetően részben a hasonló filmekben utazó rivális, a TMC felemelkedésének – teljes arculatváltáson esett át. 2002-től a műsorprogram aktuális filmekkel, valamint saját gyártású produkciókkal bővült.

Az igazi fellendülés azonban 2007-ben indult. Pár éven belül három sikersorozatot indítottak el: a Mad Ment, a Breaking Badet, majd aThe Walking Deadet. Míg előbbi kettő számtalan díjat zsebelt be – hét év alatt hatszor vitték el a legjobb dráma címét az Emmy-n –, utóbbi megmutatta, hogy nemcsak kritikuskedvenceket, de igazi populáris sorozatot is tudnak gyártani. A The Walking Dead nézőszáma évadról-évadra nőtt, ami eleve bravúr egy széria esetében, 17 milliós nézettségű szezonnyitójával idén pedig kábelrekordot döntött drámák között.

Halt and Catch Fire - CTRL nélkül
Halt and Catch Fire – CTRL nélkül

Az AMC felemelkedése annak a folyamatnak a szerves része, amelyet még az HBO indított el 1997-ben az Oz című börtönsorozatával. A kompromisszummentes minőségi sorozatgyártás idővel egyre nagyobb mozis neveket csalogatott a korábban egyértelműen alsóbbrendűnek tartott tévéhez. Az utóbbi években olyan rendezők közreműködtek televíziós produkciókban, mint Frank Darabont (The Walking Dead), David Fincher (Kártyavár) vagy Martin Scorsese (Gengszterkorzó); de Oscar-díjas színészek is vállaltak évad-hosszú szerepeket, köztük Forest Whitaker (Kemény zsaruk) vagy Matthew McConaughey (A törvény nevében).

Az AMC magyar csatornája elsősorban ezeket az új trendeket kívánja meglovagolni. Bár adásuk eleinte többnyire filmekből fog állni, a húzónevek még is azok a szériák lesznek, amelyeket hétről-hétre leülünk nézni. Az amerikai csatorna három zászlóshajójából indulásnál egyet se láthatunk, nem véletlen, ezek egytől-egyig találtak már magyar sugárzót. Helyettük két teljesen új sorozat jön: a Halt and Catch Fire – CTRL nélkül címre hallgató izgalmas, 80-as években játszódó techno-thriller; valamint a The Divide – Az ítélet ára, egy felkavaró jogi dráma.

The Divide – Az ítélet ára
The Divide – Az ítélet ára

A CTRL nélkül a személyi számítógép hajnalán játszódik, és három pionírt követ, akik próbálják megalkotni a mindent megváltoztató gépet, amit a mamutcégek persze nem vesznek jó néven. Az ítélet ára főhőse egy ügyvédnő, aki új bizonyítékokra bukkan egy nagy port kavart gyilkosság kapcsán, ami újraindíthatná a nyomozást a halálraítélt felmentése irányába, csakhogy a jogász elkésik, a bűnösnek hitt ártatlant kivégzik. A két sorozat szerda és csütörtök esténként fog menni, és az AMC tervei szerint a második évadra már felveszik az amerikai sugárzással a tempót, vagyis tengerentúli bemutatójuk után egy-két nappal nálunk is láthatóak lesznek az egyes epizódok.

A hétvége a filmeké, de a csatorna vezérigazgatója beszámolt arról, hogy idővel tartanának sorozatdömpingeket is, azok számára, akik szeretnek párjukkal bekucorodni a tévé elé, és egyben ledarálni egy egész évadot. Értelemszerűen jövőre, ha minden jól megy, tovább bővülhet a kínálat a szériák terén. Bár konkrét cím még nincs megnevezve, a magyarországi vezetés utalt rá, hogy egyrészt szeretnének az AMC már befutott sikersorozatai közül is a csatornára hozni legalább egyet, emellett nagy esély van új, még be nem mutatott sorozatokra (az AMC jelenleg rengeteg pilotot gyárt, köztük Breaking Bad és The Walking Dead spinoff is jön). Persze az sincs kizárva, hogy nem az AMC által gyártott produkció talál új otthonra nálunk: több nevesebb széria is várat még a magyar bemutatóra, amelynek döntő része nem AMC-s.

Breaking Bad - Totál szívás
Breaking Bad – Totál szívás

Azt, hogy az ambiciózus projektnek mennyi esélye van a sikerre, egyelőre nehéz megjósolni, de a magyar csatorna igazgatója elmondta: hosszú távra terveznek. Ám nemcsak nekik, de az amerikai nagytestvérnek is bizonyítania kell. Mióta az AMC berobbant a minőségi sorozatgyártásba, három húzónevet termelt ki, amelyből az egyik már véget ért (Breaking Bad), egy másik pedig utolsó szezonjában jár (Mad Men), és bár a The Walking Dead esetében már a tizenkettedik évadig megvan a történet, az azóta készült produkciók egyike se lett felkapott. Talán nem véletlen, hogy az AMC korábbi sikerekre próbál alapozni spinoff-sorozatok gyártásával, de idővel biztos, hogy szükség lesz egy újabb nagy robbantásra. Remélhetőleg ez majd egyszerre következik be nálunk is az új, immáron magyar AMC-n.

Dobi Ferenc

Ez a szerző még nem töltötte fel bemutatkozását. Ígérjük, hamarosan pótolja!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com