Hírek

A végéhez ért Pálfi György Szabadesés című filmjének a forgatása

palfi szabadeses

palfi szabadesesBefejeződött Pálfi György Szabadesés című filmjének a forgatása, a rendező szerint univerzális, mégis kelet-európai történetet forgattak Molnár Piroskával a főszerepben.

A film rekordgyorsasággal készült, az ötlet 2013 novemberében született meg, a forgatókönyv decemberben készült el, a januári forgatást februárban a vágás, márciusban az utómunka követi – mondta el az MTI-nek Pálfi György a forgatás szünetében.

A feszített munkatempót a Balázs Béla-díjas rendező a felkéréssel indokolta: a dél-koreai JIF filmfesztivál november elején azzal kereste meg, hogy 100 ezer dollárból március végéig hajlandó-e leforgatni egy játékfilmet. „Ez nagyon kis pénz, de én már olyan régen nem készítettem játékfilmet, hogy megragadtam az alkalmat” – fogalmazott.

Felidézte, hogy először nagyon sok ötlet felmerült, amelyeket a rendelkezésre álló idő alapján szűrtek meg. A történet kerettörténetét egy zuhanás adja, a „szabadesés” közben pedig a néző bepillanthat hét lakásba. „Hét különböző világot, hét különböző történetet látunk majd azokban a szobákban, amelyek előtt a főszereplőnk, a néni lezuhan, a hetedik szoba pedig az ő élete lesz” – fogalmazott Pálfi György. „Személyes, univerzális történetek ezek az emberi lélekről, álmokról, vágyakról, szorongásról” – tette hozzá.

A groteszk, vígjátéki elemekkel tarkított drámáról szólva megjegyezte, hogy megint Pohárnok Gergely operatőrrel dolgozik, akivel korábban például a sokszorosan díjnyertes Taxidermiát is készítette. „Nagyon jó újra felfedezni a közös munka örömét, azt, hogy mennyire értjük egymást. El akartunk szakadni a Taxidermia képi világától, sőt a gyors forgatás eredménye, hogy minden szobához kitaláltunk egy új technikát, stílust” – magyarázta a rendező, aki rámutatott, a feszített tempó miatt a munkatársai iránti bizalom különösen fontossá vált. „Nincs idő hosszas tervezgetésre, el kell fogadnom például, hogy Láng Imola díszlettervező hogyan gondolkodik az adott jelenetről, azt készen kapva kell továbbgondolnunk Pohárnok Gergővel” – tette hozzá.

A forgatókönyvet – a rendezővel közösen – Ruttkay Zsófia írta, aki korábban a Final Cut – Hölgyeim és Uraim, a Nem leszek a barátod vagy a Taxidermia című filmekben is közreműködött. A jelmezeket Szakos Kriszta tervezi, aki szintén nagy szabadságot kapott a munka során.

A forgatással egy időben dolgozik már a vágó, Lemhényi Réka is. Én már csak abból az anyagból fogok dolgozni, amit ő készített – mutatott rá Pálfi György arra, hogy milyen nagyfokú bizalom jellemzi a film készítését.

A zuhanáshoz a kaszkadőri munkát Gulyás Kiss Zoltán és csapata biztosította. A jelenetben a nyolcemeletes ház tetejéről úgynevezett riggeléses technikával vetette a mélybe magát a kaszkadőr. „Nagy igénybevételt jelentett számára, hiszen az ugrást minden beállításban, mintegy tizenkétszer kellett végrehajtania” – fogalmazott a rendező.

A főszerepet játszó Molnár Piroskáról Pálfi György felidézte, hogy korábban a Taxidermia című filmben nagyon jó munkakapcsolat alakult ki köztük. Boldogan vállalta a felkérést, mint ahogy az összes több színész is. Elismert, neves színművészekről van, akik nagyon elfoglaltak. De azt hiszem, két napja mindenkinek lehet egy filmre – mondta a rendező. A Zuhanórepülésben például Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Balikó Tamás, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, Parti Nóra és Benedek Miklós játszik. „Ez tulajdonképpen az első olyan filmem, amelyben színtisztán színészekkel dolgozom” – tette hozzá, megjegyezve, hogy korábban szívesen osztott szerepeket amatőr szereplőkre.

Pálfi György szólt az idénre tervezett, nagyköltségvetésű filmtervéről, a Toldiról is. Mint fogalmazott: szeretné még az idén leforgatni, de „nem az ő térfelükön pattog a labda”.

Kitaláltuk a szereposztást, a vizuális világot, snittről snittre megterveztük a produkciót, kész a storyboard, kiszámoltuk a költségeket, mindezt két vastag könyvben leadtuk a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, most arra várunk, hogy döntsenek, tényleg szeretnék-e ezt a filmet, vagy sem. Én már októberben el tudtam volna kezdeni a forgatást – tette hozzá a rendező, aki a szereposztásról továbbra sem kívánt részleteket elárulni. „Akkor fogom elárulni, hogy ki a főszereplő, ha valóban elindul a film” – tette hozzá.

A Szabadesés a tervek szerint idén egy jelentős nemzetközi fesztiválon lesz először látható, majd várhatóan szeptember végén kerül a magyar mozikba. A Szabadesés moziforgalmazója a Vertigo Média kft.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com