kétéjszakás kaland

Max Nichols első filmje egy ritka besorolást igényel: 18 mínusz, mert hogy annál feljebb már biztosan senki nem élvezi ezt a zavaros világot, amelyben a tiniknek kinéző felnőtt emberek tinikként viselkednek felnőtt életükben. Van munka, lakás, együttélés, sőt még eljegyzés is, de azért nyissuk csak ki azt a bizonyos nyolcadikos biológia könyvet az emberi testnél… Vagy szimplán nagyon rossz film a Kétéjszakás kaland, vagy valami nagyon nagy baj van a mai fiatalsággal.
Tovább

St. Vincent (Bill Murray)

„Ne ítélj elsőre!” és „madarat tolláról, embert barátjáról” vagy „nem minden arany, ami fénylik” típusú közmondások már évszázadokkal ezelőtt frappánsan megfogalmazták a St. Vincent üzenetét. Nem probléma, mert Bill Murray hihetetlenül eleven; friss és életteli alakítása igazi örömjáték, amit a többi színész remekül kiegészít.

Tovább

finn filmnapok 2

Két nap maradt a Finn Filmnapokból, folytatódik a Tarkovszkij, a Gender és a Faludi filmklub. Az animációs filmek mellett válogathatunk a rövidfilmekből, a komolyzenei előadásokból, de 56-ról is megemlékezünk. A héten pedig különösen ajánlott akár többször is ellátogatni az Örökmozgóba, ha egy kis változatosságra vágyunk.
Tovább

closertothemoonreveiw1

A román újhullám eszméletlen erős filmeket adott nekünk az elmúlt évtizedben, a szikár realizmus volt az egyik legjellemzőbb védjegye ezen alkotásoknak. A Közelebb a holdhoz szakít a hagyománnyal, és egyértelműen Hollywood felé fordítja az arcát, hogy bebizonyítsa, a románoknak is megy a tisztes iparosmunka. Megy, de szerintem nem erre érdemes büszkének lenniük.

Tovább

image

Már a Dipendenzát látva Zomborácz Virág rajongója lettem, de most egyenesen úgy vélem, generációjának legtehetségesebb írójával van dolgunk. Az Utóélet azonban messze nem hibátlan alkotás, de bitang jó dumája az utóbbi évek egyik legüdítőbb magyar filmjévé teszi.

Tovább